Een historisch begrip aan de Kade: café de Veestallen

Café de Veestallen, een iconisch café aan de Kade en het oudst bestaande café in Roosendaal, staat bekend om zijn rijke historie. In dit interview vertelt Amaradasa Nuijten vol enthousiasme over de charme van het café en de bijzondere toevoeging van Restaurant de Bonenkoning.

Een café vol levendigheid

Café de Veestallen heeft een speciale plek in het hart van Roosendaal. Amaradasa zegt: “Het is een café waar vooral verenigingen komen, biljartverenigingen en een schaakclub. Of er komen mensen vergaderen. Op zaterdag en zondag ligt de focus op feesten en het restaurant. Vanaf september tot en met carnaval komen er carnavalsbandjes, verenigingen. Rondom de Draai van de Kaai, hebben we ook een flinke omzet. Je kunt ook een feestje geven in het café voor zo’n 60 mensen, verjaardagen, bruiloften. Het is echt een bruin café en dat houd ik graag zo. What you see is what you get.”

Een gezellige plek voor iedereen

Hoewel Café de Veestallen voornamelijk bekend is bij de lokale bevolking, heeft het een warme en uitnodigende sfeer die mensen aantrekt. Amaradasa legt uit: “Passanten komen er niet zo, we liggen daarvoor te ver buiten het centrum. Maar wij zitten de hele week goed vol, dus dat is prima zo. We hebben ook geen terras, wel een binnentuin, maar daar is niet zoveel te zien. Als ze met een groep komen is dat een gezellige plek.”

De geboorte van de Bonenkoning

Café de Veestallen heeft recentelijk een nieuwe toevoeging gekregen: Restaurant de Bonenkoning. Amaradasa onthult het verhaal achter deze historische naam: “Jef Bonen was de eigenaar van de Veestallen. Jef is in 2004 overleden en in de volksmond was het ‘we gaan naar Jef Bonen’, in plaats van de Veestallen. Maar wat is dan een geschikte naam voor het restaurant? Ik wilde iets met bonen in de naam, omdat dat herkenbaar is. De Bonenkoning, zo heb ik het genoemd, dat is een beroemd schilderij van een 18e-eeuwse schilder Jacob Jordaens, die heeft een Brabants tafereel geschilderd. Vroeger werd er met Driekoningen een cake gebakken met één boon erin. Degene die de boon had in zijn schijf cake, werd de Bonenkoning aan tafel. Dan werd er een koningstafereel nagespeeld aan tafel en deze schilder heeft dat tafereel geschilderd. In onze communicatie zie je dit schilderij terugkomen en ook hangt deze in het restaurant. Later is de Bonenkoning verbasterd tot Carnaval en dit is echt een carnavalscafé, dus ook dat past dan weer mooi.”

Restaurant de Bonenkoning: een andere wereld

Het restaurant is een totaal andere beleving dan het café. Amaradasa benadrukt: “Het restaurant heeft een andere uitstraling. De tafels zijn netjes gedekt, het heeft niets meer weg van het bruin café van de Veestallen. Natuurlijk kun je vooraf even wat drinken in het café. Eten in dit restaurant is avondvullend, je hoeft hier niet te haasten. Reacties op het restaurant zijn erg positief, dus hier gaan we zeker mee door. Mensen zijn positief verrast, omdat ze dit hier niet verwachten. Een heel andere wereld.”

Een veelzijdige ondernemer

Naast Café de Veestallen en Restaurant de Bonenkoning is Amaradasa ook eigenaar van Milano in de Passage en heeft hij een cateringbedrijf met kant-en-klare maaltijdservice. Hij vertelt: “Veelal praktisch voor oudere mensen, voor één persoon. Je kunt het afhalen of we bezorgen aan huis. Ik ben zelf kok en kook alles zelf. We doen ook andere catering, bijvoorbeeld voor het verenigingsleven, denk bijvoorbeeld aan compleet verzorgde BBQ’s.”

Een visie voor de toekomst

Als gedreven ondernemer blijft Amaradasa altijd vooruitkijken: “Ik denk altijd na, waar wil ik staan over vijf jaar? Het publiek verandert, zelf word je ouder, je moet mee blijven vernieuwen, maar sommige dingen hoef je niet te veranderen. Café de Veestallen is een essentieel onderdeel van Roosendaal, en dat wil ik graag zo houden.”

Benieuwd naar de bijzondere sfeer en gastvrijheid van Café de Veestallen en de verrassende culinaire wereld van Restaurant de Bonenkoning? Kom dan vooral eens langs en laat je verwennen! Loat ’t oe smaken!