Historie

Ondernemersvereniging De Kade is de ondernemersvereniging van het winkelgebied op en rond de Kade in Roosendaal. Op dit moment telt OV De Kade rond de 40 leden, waaronder diverse branches vertegenwoordigd zijn: detailhandel, adviesbureaus, installatiebedrijven, horeca en andere (dienstverlenende) organisaties.

Het bestuur van OV De Kade zet zich in voor de belangen van zijn leden t.o.v. de Gemeente Roosendaal. Tevens stelt zij zich ten doel de promotie van het Kade gebied te verbeteren. Dit gebeurd o.a. doordat OV De Kade een tal van toonaangevende evenementen ondersteund zoals: Nationale Jeugdronde, Sint Nicolaas Comité, Draai van de Kaai, Kermisronde en Volksronde.

De aanleiding

Zo’n 30 jaar geleden kwam de gemeente met het plan om een halte Roselaar te bouwen, de overweg te sluiten, de horeca en winkelfunctie van de Kade te verwijderen en het gebied te bestemmen voor 3000 arbeidsplaatsen in de tertiaire sector.

Dit was voor een aantal jonge ondernemers het sein hier tegen actie te voeren. De werkgroep rond de schuiven werd samengesteld, waaruit later de nieuwe ondernemersvereniging “Kaaike Boven” tot stand kwam. Kaaike Boven profileerde zich in de loop der jaren door de organisatie van een groot aantal evenementen; Jaarmarkten, Volksrondes, Meerkampen en natuurlijk de Draai van de Kaai. Activiteiten die we merendeels nu nóg kennen op de Kaai.

Met de komst van Collectief Roosendaal werd ondernemersvereniging Kaaike Boven een vereniging in ruste omdat de belangenbehartiging nu centraal ging lopen. Tot daar de revitalisering van het Kadeplein zich aandrong. Dit gaf een nieuwe impuls aan de ondernemers om de draad weer op te pakken en met een frisse wind de vereniging weer nieuw leven in te blazen. Dit maal onder de naam OV De Kade.